James Randi

Den kjente illusjonisten og skeptikeren James Randi har vært på besøk i Norge. Det er mange år siden jeg først fikk kjennskap til James Randi og hans pengepremie til den personen som kan vise at man har noen overnaturlige egenskaper.

Etter mange år og med en million dollar i pengepremie, er det fortsatt ingen som har klart å vise noen evner som er over normale (gjetning/sjanse), selv om testen til James Randi er relativt enkel.


Kritisk tenking er en viktig metode for å oppnå bedre kunnskap og forståelse. Hvis vi aksepterer alt vi blir fortalt som sannheter og fakta, vil vi fort bli lurt. Gjerne blir vi lurt av andre som selv ikke forstår at dem videreformidler en løgn. Forhåpentligvis kom noe av dette frem i mine innlegg, moro med statistikk, statistikk som lyver og selvmordsbølge i Norge.

Som en sunn skeptiker, blir man ofte kritisert for å ikke ha et åpent sinn. Men hva betyr det å ha et åpent sinn? Det betyr rett og slett at man alltid skal være åpen til å bli lært bedre og rettet på, når man har forstått noe feil eller har en antagelse som ikke kan forklares med rasjonelle prinsipper. Det er noe av formålet med denne bloggen.

Norge har Europas med naive folk, i følge en undersøkelse nevnt av allmennlegen Jørgen Skavlan. Han skriver mye annet bra om den alternative helseindustrien.

Jeg kunne listet en hel rekke av idiotiske oppslag i norske medier rundt alternative behandlinger, overnaturlige egenskaper, osv, osv. men det synes jeg er unødvendig. Hvis du har lest dette innlegget og andre innlegg på bloggen, har du nok innsikt til å se gjennom alt tullet vi blir servert i norske og internasjonale medier.

adressa.no har et lite videoklipp av James Randis besøk i Norge. James Randi har kommet til Norge i regi av Human-Etisk Forbund, og alle foredragene har blitt overfylte av deltakere. Det er ingen tvil at vi har en økende fokus på skepsis her til lands. Se videoopptak av hele foredraget.

Så, spør deg selv: Har jeg noen etablerte antagelser og tro på noe jeg egentlig ikke kan forklare? Kan kanskje ikke forklare hvor troen min kommer fra? Kanskje ikke forklare hvorfor den er slik den er?

Kanskje spørre deg selv neste gang noen påstår at de har helbredet 50 000 mennesker: Hvor de disse menneskene?

Takk til James Randi for alt han har gjort, og takk til alle andre mennesker i verden som promoterer sunn skepsis og kritisk tenking. Uten dere, ville ikke jorden vært en spesielt god plass å være.

(Foto av Wally Hartshorn)

Bli med i samtalen

2 kommentarer

 1. Sitat «Norge har Europas med naive folk, i følge en undersøkelse nevnt av allmennlegen Jørgen Skavlan.»

  Den undersøkelsen får meg til å tenke på hva media bransjen driver med her i landet. Etter mitt syn er ikke nordmenn mer naive enn alle andre i Europa men media her i landet har sviktet brukerne.

  Jeg følger med på utenlandsk media og når jeg sammenligner dets innhold med norsk så opplever jeg at det er for lite programmer her i landet som retter fokus på ulike fagområder som er samfunnsrelaterte.

  Dessuten blir mange programmers kvalitet i innholdet redusert p.g.a at det er altfor ofte inviterte kjendis politikere som egentlig ikke har noe faglig å komme med i debatten. Skulle ønske mindre politikere og mer flinke fagfolk inn i debattene på norsk TV f.eks. Ellers så ser jeg nesten ikke på norsk TV lenger unntatt dagsnytt 18. Jeg hører heller på radio P2 som har mye bra programmer.

  Mvh B.B

 2. Takk for kommentar B.B!

  Du bringer frem et godt poeng og refleksjon rundt den offentlige debatten i norske medier. De fleste gir ikke mye mening. Mindre politikere og mer fagfolk ville vært bra, men jeg har litt tvil om hvordan det er mulig å gjennomføre. Vi har kommet inn i en kronisk sinnstilstand som ikke lengre verdsetter fakta, vitenskap, objektivitet og god moral. Folk vil ha nyheter om sex, utroskap, skandaler, innvandringsproblemer, m.m. Skulle likt å sett mer kritisk journalistikk i norske medier, var faktisk positivt overrasket over TV2 reporterens «grilling» av FrP representant i forbindelse med saken i mediene nå om dagen. Dessverre er ikke dette normalt i norske medier.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *