Earth Hour 2011

Earth Hour handler om at alle skal slukke lyset én time for klimaet, et arrangement i regi av World Woldlife Foundation (WWF). Hvor mye verdi dette har for miljøet er nok spekulativt, men etthvert arrangment som gjør at mennesker setter av en time, i en ellers hektisk hverdag, er positivt i min bok. Derfor har jeg skrevet litt om Earth Hour.


Om to dager arrangeres Earth Hour, med deltakere fra hele verden. Her i Norge er tidspunktet 20:30 til 21:30 den 26. mars. Dette er det største arrangementet av noen slag.

Earth Hour handler ikke bare om klimaet, det handler om mye mer. Klimaet på jorden har alltid vært i konstant forandring, det er gjerne dramatiske endringer i klimaet som har gjort det mulig for evolusjonen å skape mennesket, deg og meg. Klimaet vil endre seg, uansett om vi skrur av strømmen i en time, men den timen tusen på tusenvis av mennesker setter av til å være sammen, diskutere, vise engasjement, medmenneskelighet og kjærlighet, den er unik og spesiell. Det er det vi bør fokusere på, Earth Hour handler om jorden. Den handler om menneskene på denne jorden.

Mennesker har gjerne sterk lidenskap og engasjement for saker, noe som skinner igjennom under dette arrangementet. Det er ingen av oss som tar skade av å tenke over vårt eget forbruk og våre egne utslipp. Vi må ta vare på vår egen eiendom, vår egen kropp, vår egen klode – for det er ingen stat i verden som vil gjøre det for oss. Staten liker å ta rollen som vår mamma og pappa, gjøre oss til sine barn. «Mamma og pappa» skal spare feriepenger, spare pensjonspenger og en uendelige mye annet. Folk er som barn, derfor må vi umyndiggjøres, det er filosofien bak en stat. Men dessverre, gjør staten en elendig jobb som foreldre. Nesten aldri står de til ansvar for sine egne feil, men overfører problemene på sine «barn». Hadde vi hatt et fritt samfunn i Norge, ville konsekvensen av å ødelegge den flotte Akerselva vært millioner i erstatningskrav fra dem som bor langs elven og har fått sin eiendom ødelagt. Når det er staten (kommunen) som er ansvarlig for å ødelegge miljøet, vil regningen uansett ende opp hos meg og deg.

Jeg mener Earth Hour er et godt eksempel på hvordan mennesker selv, gjennom frivillig initiativ av en privat aktør, kan gjøre en forskjell. Her er reklamefilmen for Earth Hour, som viser hvor mye glede og varme som blir spredt jorden over.

Samtidig som Earth Hour arrangeres Life Hour. Life Hour er ment som et motstykke til Earth Hour, et arrangment som skal ferie livet til mennesket og hva vi har oppnådd. Hvor noen ser dette som et motstykke, ser jeg en sammenheng og mulighet for en enda større feiring. Både kritikerne av klimaendringer og andre, vil alle sette av én time.

Earth Hour på Facebook.
Life Hour på Facebook.

Jeg kommer til å tenne et stearinlys og en lyspære, for å lese en god bok om frihet og frivillighet i en times stillhet. En times ro med familien, for å feire hvor stort mennesket er, hvor langt vi har kommet og hvor uendelig mye mer vi har å oppnå i fremtiden.

Hva vil du gjøre om to dager? Er du villig til å avsette én time av livet ditt, til å tenke over de store spørsmålene?

(Foto av WWF)

Bli med i samtalen

5 kommentarer

 1. Et lite spørsmål: det er åpenbart positivt å trene armmusklene. Det er noe alle burde gjøre en gang i blant. Sett nå at nazistene arrangerte en Heil Hitler-dag, hvor man skal stå en time og gjøre Hitler-hyllest mens man taktfast roper «Heil Hitler!» Ville du da se på dette som en positiv anledning til å trene armen din og ivrig stille opp og oppfordre andre til å gjøre det samme? Eller ville du tenkt «hmmmm, disse nazi-folka står egentlig for en nokså tvilsom politikk og filosofi. Kanskje jeg ikke burde stille opp på noe som av hele verden vil tolkes som en uforbeholden støtte til en totalitær ideologi?»

  1. Takk for kommentar Onar!

   Det er viktig at man ikke overbelaster musklene, tror ditt foreslåtte tiltak kunne ført til senebetennelser 😉

   I følge EarthHour.org, er grunnen til å bli involvert følgende:

   «Earth Hour has done a lot to raise awareness of sustainability issues. But there’s more to it than switching off lights for one hour once a year. It’s all about giving people a voice and working together to create a better future for our planet.»

   Bærekraftighet er essensielt for alle samfunn, hvis ikke vil man til slutt gå under. Når man lar staten styre naturressursene, vil den før eller siden ta livet av alt som heter bærekraftighet. Husk tilbake til hvordan torsken ble mer eller mindre utryddet utenfor Newfoundland (http://en.wikipedia.org/wiki/Cod_fishing_in_Newfoundland).

   Finnes eksempler som viser hvordan ting kan gå til slutt: http://www.nrk.no/programmer/radio/norgesglasset/1.896003

   Det finnes radikale mennesker med tvilsomme meninger i alle foreninger og samfunn, også i liberale og libertarianske kretser. Kanskje jeg leser for lite betydning inn i Earth Hour, kanskje du legger for mye mening i det? Jeg synes det uansett er en utmerket mulighet til å reflektere over meninger, eget forbruk og hvordan man selv påvirker lokalsamfunnet.

   1. Jeg er selvfølgelig stor tilhenger av bærekraftighet. Egoismen er jo egentlig intet annet enn et annet navn på bærekraftighet. Men det er ingenting ikke-bærekraftig med fossile brensler, den industrialiserte, kapitalistiske verden og en vestlig levestandard med alt forbruket det innebærer. Hele premisset bak Earth Hour er 100% feil, og ideologien som ligger i bunn er fundamentalt anti-humanistisk. Det finnes ingen grunn til å reflektere over vårt forbruk. Det eneste som trengs for at forbruket vårt skal være bærekraftig er individuell frihet.

    1. Takk igjen for kommentar Onar!

     Privat eiendomsrett og frihet er selvsagt den beste måten å sikre bærekraftighet. Men inntil vi har frihet og en virkelig privat eiendsomrett, er private initiativ som Earth Hour noe jeg synes er fornuftig i forhold til å øke bevisstheten med å spare litt på ressursene.

     Ta f.eks. Norge, staten kan manipulere økonomien slik at nordmenn flest får bedre økonomiske betingelser enn de normalt ville fått i et fritt handelsmarked. Når da staten gjør at nordmenn får mer kapital enn andre, vil vi ha mulighet til et statlig manipulert overforbruk.

     I følge Aftenposten: «Nordmenn bruker nær dobbelt så mye elektrisitet som svenskene og fire ganger så mye som danske husholdninger.»

     http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article4073221.ece

   2. Glemte å nevne at overfiske i verden er et klassisk eksempel på Tragedy of the Commons. Det finnes ingen eiendomsrett på havet, og derfor oppstår overfiske. Det har ingenting med overforbruk å gjøre, men med mangel på kapitalisme og eiendomsrett.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *