Argumentet fra moral: Krig

Med utgangspunkt i argumentet fra moral, skal vi se på hvordan dette stiller seg i forhold til krig.


Evnen til å føre krig krever at politikere har retten til å stjele fra enkelte borgere for å betale andre borgere som skal myrde folk. Med andre ord, skal Jens Stoltenberg være i stand til å stjele fra noen av oss, for å betale andre i samfunnet, til å dra til Afghanistan og drepe.

Hvis Stoltenberg (Statsministeren) har lov til å gjøre dette, hvorfor er det kun Stoltenberg som har lov? Hvorfor skal ikke jeg få lov til å gjøre det samme? Hvorfor gjør regjeringen det ulovlig for andre å gjøre det samme? Hvorfor er det kun mennesker med visse klær (uniform) som kan være ansatte som mordere?

Hvis regjeringen kan stjele fra borgerne for å betale soldater til å skyte Afghanere fordi Afghanere er en trussel, hva da med tyveriet som gjøres for å finansiere alt dette? Er ikke regjeringen den største trusselen mot meg, siden de stjeler fra meg under trussel om vold, for å finansiere en krig som oppmuntrer til terrorisme?

Hvis det er moralsk å rane meg, for å betale mennesker som skal drepe de som truer meg, er det ikke en moralsk nødvendighet for meg å ansette leiesoldater, som kan skyte de som kommer for å stjele fra meg i utgangspunktet?

Hvis det er galt for meg å gjøre noe sånt, hvorfor er det ikke galt om Stoltenberg gjør det? Hva er forskjellen mellom meg og Stoltenberg? Er vi forskjellige raser? Hvis ikke, hvorfor har vi to, som individer, helt motsatte moralske bud?

Stoltenberg har ikke min støtte for krigen i Afghanistan, men det sterkt beklagelig ulovlig i Norge å ikke støtte krigshandlingene i Afghanistan.

Følg denne serien av innlegg, som i stor del er basert på The Argument From Morality av Stefan Molyneux.

 1. Argumentet fra moral
 2. Argumentet fra moral: Krig
 3. Argumentet fra moral: Våpen
 4. Argumentet fra moral: Narkotika
 5. Argumentet fra moral: Minstelønn
 6. Argumentet fra moral: Offentlig eiendom
 7. Argumentet fra moral: Staten

(Foto av Fibonacci Blue)

Bli med i samtalen

5 kommentarer

 1. Stat, Sondre, stat er institusjonen som kan ta pengar frå oss og bruke det til det dei som styrer staten vil.

  Du lever i ein stat, Sondre. Ein av verdas best organiserte, faktisk. Ein institusjon etablert og i dagleg virke for å sørge for best mogleg levde liv i denne staten. Sjølvsagt er det ikkje perfekt, for her i dette livet er ingenting perfekt.

  Men du er ein av historias lykkelegaste menneske, takka vere denne staten! Du kan ikkje rekne med at du hadde vore der du er i dag hadde du blitt født i ein annan stat eit stykke unna Noreg.

  Men eg er heilt samd med deg om at det er galt å gå til krig.

  1. Tusen takk for kommentaren!

   Det er ingen tvil at det er en fordel å være født i Norge sammenlignet med endel andre stater i verden. Det er også et veldig viktig faktum at nordmenn har det godt fordi andre mennesker i verden lider. Jeg mener ikke det er moralsk forsvarlig å bruke vold, våpen og makt til å undertrykke de fattigste i verden for at vi skal ha det bedre. Jeg ønsker frihet for meg selv og frihet for alle andre.

   Jeg har ingenting å takke staten for, absolutt ingenting. Staten er den største tyven, største mafiaen og største ondskapen som eksisterer.

   Lykkelig? Hva er lykke? Jeg tror muligheten til å bruke mer tid sammen med sine egne barn er lykke, ikke at begge foreldrene blir tvunget ut i arbeid for å klare å livnære seg i dette landet. Politikerne skryter av foreldrepermisjonen i Norge, men hadde jeg bare fått beholde en liten del av de pengene jeg betaler i skatt kunne jeg brukt mye mer tid sammen med mitt barn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *