Hendelsene i Egypt de siste ukene har vært veldig spesielle. Vi har sett hvordan et folk har våknet opp fra en lang dvale, og begynt å stå opp for sine meninger og rettigheter. Menneskene i Egypt ønsker frihet fra den undertrykkelsen som staten har stått for i mange, mange år. En frihet de nå har fått ved å jage presidenten ut av landet.
Hvor lenge deres nyvunnet frihet vil vare er vanskelig å si, det vil uten tvil komme en ny og enda mektigere stat som vil ta plassen til Hosni Mubarak. Undertrykkelsene vil fortsette, men menneskene i området har våknet opp og vil nok jobbe videre for å øke friheten og dermed også forbedre forholdene til millioner av mennesker.
Hvordan gjennomfører man best endringer i samfunnet og sitt eget liv? Med å ta i bruk makt, vold og våpen? Selvsagt ikke!
Hjelper vi menneskene som bor i Afghanistan på riktig måte til å komme videre i livet? Nei, vi undertrykker dem på en enda verre måte enn Hosni Mubarak har gjort i Egypt. Vi utsetter tusenvis av uskyldige mennesker for lidelser og død i Afghanistan. Mer om dette her.
Det er med noe ironi at man ser hvordan Hosni Mubarak har beholdt makten så lenge som han har. Det er ene og alene ved enorm politisk og økonomisk støtte fra den vestlige verden.
Det har ikke vært noe reelt demokrati i Egypt og borgerne i landet er skeptiske til en demokratisering. Alle mennesker burde være skeptiske til demokrati. Demokrati er et politisk system som gir mennesker en illusjon av makt, og et system som gir all makt til en liten elite av individer.
Frihet gjennom kunnskap
Engasjere menneskene som bor i samfunnet til en fredelig revolusjon er den mest effektive og moralsk forsvarlige måten å gjøre opprør mot den sittende stat og regjering og få gjennomført endringer. Verden er i forandring, kunnskap og informasjon er den viktigste mekanismen for å få mennesker til å komme ut av sin dvale. Som vi kan lese i Aftenposten, er det ikke bare i Egypt og Tunisia det begynner å skje ting.
Jordan: «Han må roe ned demonstrantene som krever billigere mat og energi. Samtidig må han berolige Verdensbanken og USA, som er redd for at økonomien settes over styr igjen med subsidier.»
Bahrain: «Allerede i fjor sommer var det voldelige opptøyer i landet.»
«For å demme opp for de varslede protestene, lovet kong Hamad bin Isa Al Khalifa fredag at alle familier vil få utbetalt 16.000 kroner, melder nyhetsbyrået AP.»
Kuwait: «I Kuwait ble alle demonstrasjoner forbudt etter gårsdagens fredagsbønn i moskeene.»
Syria: «Syria forsøker å roe ned misfornøyde borgere på andre måter. Denne uken ble det plutselig mulig å komme inn på Facebook og YouTube, etter at disse populære nettstedene har vært stengt i tre år.»
Jemen: «I Jemen forkynte president Ali Abdullah Saleh allerede i begynnelsen av februar at han ikke vil søke gjenvalg og at han ikke vil at sønnen skal overta makten i landet.
Han har forsøkt å roe ned protester ved å love halvering av skattenivået og innføre priskontroll på matvarer.»
VG skriver også hvordan mange ledere nå begynner å svette. Dagbladet har en oversikt med kart på alle statene som nå kanskje står for fall. Business Insider har en god oppsummering på engelsk, med prosenter på inflasjon og arbeidsledighet.
Økt velstand for alle
Historien forteller oss veldig klart og tydelig at økt frihet, gir økt velstand for alle i samfunnet. Produktivitet i et samfunn er kjernen til velstand, man må skape verdier for å kunne øke sin egen velstand. Alternativet til produktivitet, er å stjele til seg verdier. Slik har det vært i menneskets historie i tusenvis av år, store kriger hvor man har frarøvet sin nabo. Det er slik verdens stater blir mektige, ved å frastjele seg verdier fra borgerne.
Forhåpentligvis vil menneskene i Egypt få en bedre fremtid, men det vil være en veldig lang vei å gå. Desto større frihet de klarer å skape ut av hendelsene de siste ukene, desto raskere vil de oppnå en respektabel velstand. Lykke til alle brødrer og søstre som bor i Egypt!
(Foto av Tim O’Brien)